Меню сайту

Головна сторінка Гімназія сьогодні Доступ до публічної інформації Навчальний процес Історична довідка Методична робота Профком Самоврядування ЗНО та ДПА Безпека життєдіяльності Екскурсія гімназією

Освітні новини

педпреса

Календар

«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

НАЙБЛИЖЧІ СВЯТА

    Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

ГІМН ГІМНАЗІЇ

Браузер для сайту

Наш сайт адаптований під браузери:
У випадку некоректної роботи сайту, оновіть ваш браузер та Adobe Flash Player до останньої версії!

МІНІ - ПРОФІЛЬ

Добрий день, Гість
Гість, ми раді Вас бачити.

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Нас відвідали

Головна » 2011 » Квітень » 30
ДодавАвтор: Владислав_Васько | ДатаДата: 30.04.2011, 22:53 |

           Про писанку і не тільки…
Писанки, що увібрали в себе ще язичницькі елементи, згодом доповнилися християнськими молитвами, протягом багатьох тисячоліть і дотепер не перестають дивувати нас своєю красою та оригінальністю. Недаремно саме пасхальне яйце залишається цінним сувеніром як  в Україні й Росії, так і за межами цих країн.
Різні народи шанують яйце, як символ життєдайності, створили власну атрибутику його возвеличення. Яйце фарбують, прикрашають. Навколо нього створено безліч міфів і легенд як народами Стародавнього Єгипту, Греції, Риму, так й індіанськими племенами Америки та Стародавнього Китаю.
Недаремно здавна у багатьох народів яйце символізує сонце, що несе із собою життя, радість, тепло, світло, відродження природи, рятування від пут морозу і снігу, - іншими словами, переходу з небуття в буття. Тому саме яйце стало атрибутом весняних культових народних обрядів, пов’язаних із пробудженням землі. Його дарували одне одному на Великодень. А ще було прийнято підносити яйце як простий малий дарунок своїм благодійникам у перший день Нового року, й у день народження. Заможні люди замість пофарбованих курячих яєць найчастіше підносили золоті чи позолочені. У древніх римлян був звичай на початку святкової трапези з’їдати печене яйце – це символічно пов’язувалося з успішним зачином нової справи.
Святкування Великодня у Київській Русі було введено наприкінці Х ст. Православний Великдень відзначається у нас першої неділі, що йде за весняним рівноденням і березневою повінню. Це свято супроводжується обрядами, що прийшли до нас із язичницьких часів, але тепер освячені Світлом Христовим
Головним атрибутом цього свята стало виготовлення пасок, їх освяч ... Читати далі »