Меню сайту

Головна сторінка Гімназія сьогодні Доступ до публічної інформації Навчальний процес Історична довідка Методична робота Профком Самоврядування ЗНО та ДПА Безпека життєдіяльності Екскурсія гімназією

Освітні новини

педпреса

Календар

«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

НАЙБЛИЖЧІ СВЯТА

    Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

ГІМН ГІМНАЗІЇ

Браузер для сайту

Наш сайт адаптований під браузери:
У випадку некоректної роботи сайту, оновіть ваш браузер та Adobe Flash Player до останньої версії!

МІНІ - ПРОФІЛЬ

Добрий день, Гість
Гість, ми раді Вас бачити.

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Нас відвідали

Головна » Файли »

ДодавДодав: Владислав_Васько | ДатаДата: 25.04.2024, 03:46 |

           Про писанку і не тільки…
Писанки, що увібрали в себе ще язичницькі елементи, згодом доповнилися християнськими молитвами, протягом багатьох тисячоліть і дотепер не перестають дивувати нас своєю красою та оригінальністю. Недаремно саме пасхальне яйце залишається цінним сувеніром як  в Україні й Росії, так і за межами цих країн.
Різні народи шанують яйце, як символ життєдайності, створили власну атрибутику його возвеличення. Яйце фарбують, прикрашають. Навколо нього створено безліч міфів і легенд як народами Стародавнього Єгипту, Греції, Риму, так й індіанськими племенами Америки та Стародавнього Китаю.
Недаремно здавна у багатьох народів яйце символізує сонце, що несе із собою життя, радість, тепло, світло, відродження природи, рятування від пут морозу і снігу, - іншими словами, переходу з небуття в буття. Тому саме яйце стало атрибутом весняних культових народних обрядів, пов’язаних із пробудженням землі. Його дарували одне одному на Великодень. А ще було прийнято підносити яйце як простий малий дарунок своїм благодійникам у перший день Нового року, й у день народження. Заможні люди замість пофарбованих курячих яєць найчастіше підносили золоті чи позолочені. У древніх римлян був звичай на початку святкової трапези з’їдати печене яйце – це символічно пов’язувалося з успішним зачином нової справи.
Святкування Великодня у Київській Русі було введено наприкінці Х ст. Православний Великдень відзначається у нас першої неділі, що йде за весняним рівноденням і березневою повінню. Це свято супроводжується обрядами, що прийшли до нас із язичницьких часів, але тепер освячені Світлом Христовим
Головним атрибутом цього свята стало виготовлення пасок, їх освячення та фарбування яєць. Ці традиції існують і сьогодні.
Велика кількість обрядів пов’язана з використанням писанок. Дівчина, що дарувала хлопцю писанку на Пасху, ніби освідчувалася йому в коханні, а сам подарунок це кохання скріплював. Писанками вітали з Пасхою, їх тримали в домі як оберіг і зберігали до наступного великодня. Шкаралупою писанок і крашанок лікували різні хвороби, зурочення, ляк.
Існує декілька видів орнаментованих яєць: крашанки, дряпанки, крапанки, писанки, любительські (випадкові) яйця та їх різновиди.
Відомі сучасні писанкарі: О.Білоус, З.Сташук, А.Волгова, О.Рідна, І..Цекмарьова, О.Гріднєва, Г.Городецький. Добре відомі писанкарі з українських діаспор США, Бразилії, Франції: С.Зелик, М.Коваль, Ф.Проник, Ю.Сиротюк, А.Остапець, В.Федішин та інші.  
  У гімназії діє студія образотворчого мистецтва. Після І.О.Ніколаєвського її очолила С.Ю. Коваленко. Зараз колективом юних художників керує В.В.Жмак. Завдяки діяльності цих послідовниць,видатного майстра, студія вже двічі ( у 2005 р та 2009 р ) підтвердила звання «Зразкової».
  Учні гімназії створюють композиції не лише декоративні , а й живописні та графічні. Серед вихованців студії чимало призерів районних, обласних,і навіть Всеукраїнських конкурсів.


[ Отримати код посилання на новину ]

Інші новини на цю тему:

    Теги до статті:

    Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм іменем.
    Всього коментарів: 0

    Додавання коментаря

    Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
    [ Регистрация | Вход ]
    <
     


    >