Меню сайту

Головна сторінка Гімназія сьогодні Доступ до публічної інформації Навчальний процес Історична довідка Методична робота Профком Самоврядування ЗНО та ДПА Безпека життєдіяльності Екскурсія гімназією

Освітні новини

педпреса

Календар

«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

НАЙБЛИЖЧІ СВЯТА

    Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

ГІМН ГІМНАЗІЇ

Браузер для сайту

Наш сайт адаптований під браузери:
У випадку некоректної роботи сайту, оновіть ваш браузер та Adobe Flash Player до останньої версії!

МІНІ - ПРОФІЛЬ

Добрий день, Гість
Гість, ми раді Вас бачити.

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Нас відвідали

Головна » Архів матеріалів
ДодавАвтор: Владислав_Васько | ДатаДата: 30.04.2011, 22:53 |

           Про писанку і не тільки…
Писанки, що увібрали в себе ще язичницькі елементи, згодом доповнилися християнськими молитвами, протягом багатьох тисячоліть і дотепер не перестають дивувати нас своєю красою та оригінальністю. Недаремно саме пасхальне яйце залишається цінним сувеніром як  в Україні й Росії, так і за межами цих країн.
Різні народи шанують яйце, як символ життєдайності, створили власну атрибутику його возвеличення. Яйце фарбують, прикрашають. Навколо нього створено безліч міфів і легенд як народами Стародавнього Єгипту, Греції, Риму, так й індіанськими племенами Америки та Стародавнього Китаю.
Недаремно здавна у багатьох народів яйце символізує сонце, що несе із собою життя, радість, тепло, світло, відродження природи, рятування від пут морозу і снігу, - іншими словами, переходу з небуття в буття. Тому саме яйце стало атрибутом весняних культових народних обрядів, пов’язаних із пробудженням землі. Його дарували одне одному на Великодень. А ще було прийнято підносити яйце як простий малий дарунок своїм благодійникам у перший день Нового року, й у день народження. Заможні люди замість пофарбованих курячих яєць найчастіше підносили золоті чи позолочені. У древніх римлян був звичай на початку святкової трапези з’їдати печене яйце – це символічно пов’язувалося з успішним зачином нової справи.
Святкування Великодня у Київській Русі було введено наприкінці Х ст. Православний Великдень відзначається у нас першої неділі, що йде за весняним рівноденням і березневою повінню. Це свято супроводжується обрядами, що прийшли до нас із язичницьких часів, але тепер освячені Світлом Христовим
Головним атрибутом цього свята стало виготовлення пасок, їх освяч ... Читати далі »

ДодавАвтор: Владислав_Васько | ДатаДата: 27.04.2011, 14:57 |

« Зоряний Олімп »
  20 квітня відбулося традиційне свято вшанування найобдарованіших, найталановитіших учнів, їх наставників-учителів – «Золотий Олімп».
  Нагородження призерів та лауреатів відбувалося за номінаціями: «Академічна та інтелектуальна обдарованість», «Соціальна та спортивна обдарованість», «Золота палітра», «Юний декламатор», «Юний журналіст», «Золотий голос гімназії» тощо.
  Грамотами були нагородженні діти, завдяки яким Карлівська гімназія з року в рік тримає першість по рейтингу призових місць у районі з предметних олімпіад, різноманітних конкурсів, змагань.
  Учителі гордяться перемогами своїх вихованців, які твердо переконані: гімназія – це праця, гімназія – це знання, гімназія – це перемоги!

ДодавАвтор: Владислав_Васько | ДатаДата: 23.04.2011, 10:05 |

 
  Щиро вітаємо усіх Вас з Світлими Великодніми Святами. Нехай з Великоднем до Вашої оселі прийде здоров'я, любов, щастя, добробут, душа нехай світлішою стає, серце пламеніє любов'ю, а помисли стануть щирими та добрими. Всіх Вам земних благ!

      З Воскресінням Христовим щиро Вас вітаємо!
   Жити в радості й любові від душі бажаємо!
Запашною нехай буде Великодня Паска
 І до віку буде з Вами світла Божа лакса!
Христос Воскрес!

ДодавАвтор: Владислав_Васько | ДатаДата: 20.04.2011, 17:44 |

12 квітня актову залу Карлівськоі гімназії імені Ніни  Герасименко заповнили учні 6-7 класів, які були запрошені на конкурс читців віршів, присвячених Дню космонавтики та урочистим заходам до 90-річчя з дня народження нашого земляка, льотчика-космонавта, двічі Героя Радянського Союзу Георгія Берегового.
   Слухачі з цікавістю сприйняли інформацію ведучих – учнів 10-В класу Калюжного Костянтина та Машкаріної Лілії – про освоєння людиною космосу, роль українських учених та пілотів у підкоренні просторів Всесвіту. У хід розповіді впліталися чудові рядочки сучасних майстрів поетичного слова, зокрема гімназисти мали змогу прослухати вірші Миколи Упеника „До космонавта", Бориса Олійника „Мати", Миколи Луківа „Хата космонавта" та Наталії Козленко „Небо зорями рясніє".
   Звісно ж, як на будь-якому конкурсі, за виступами учасників уважно слідкувало та оцінювало їхнє старання журі у складі Жури Олени Євгеніївни – педагога - організатора, Плюти Людмили Іванівни – шкільного бібліотекаря та учнів-активістів Сутули Олександра (10-А клас) і Кошляк Анастасії (8-А клас). Доки журі працювало, школярі мали можливість перевірити свої знання з астрономії, відповівши на запитання вікторини, які їм люб’язно запропонували ведучі.          
   Олена Євгеніївна звернулася зі словами вдячності до учасників конкурсу, слушно зазначила, що ці діти на славу постаралися, щоб засобами художнього слова передати ту атмосферу радості, хвилювання й урочистості, яка розповідає нам про одну із славних сторінок людства – пізнання людиною космічних просторів. Голова журі нагородила переможців почесними грамотами. Ними стали учениця 9-А класу Крижановська Яна (ІІІ місце);
учениця 10-А класу Коновал Даша (ІІ місце);
а І місце розділили ... Читати далі »

ДодавАвтор: Владислав_Васько | ДатаДата: 20.04.2011, 17:29 |

       Напевне, і ви не раз, дивлячись на зорі, хотіли приблизитися до них, щоб збагнути їх неоціненну красу. А в цей час хтось уже досліджував цю безмежну далечінь…
   12 квітня 1961 року був здійснений перший політ у космос. Саме 50-ій річниці з дня його здійснення була присвячена виховна година в нашому класі. Ми охопили весь період досліджень у цій галузі: від перших спроб до впевнених кроків. Згадували про Сергія Корольова, який сконструював першу ракету, дізналися багато нових фактів із життя Юрія Гагаріна – першого космонавта, особливу у вагу звернули на подвиг вітчизняних героїв – Леоніда Каденюка та Георгія Берегового. Особливо приємним є те, що учні нашого класу активно співпрацювали з класним керівником – Антоніною Яківною – у підготовці виховного заходу. Під час проведення усного журналу „Крізь терни – до зірок!" звучали чудові поезії на космічну тематику, які нікого не залишили байдужим. Мої однокласники підготували змістовні розповіді про видатних космонавтів, досягнення яких викликали в нас захоплення.
   Справжнім сюрпризом для всіх стала поезія Василя Васильовича Соловйова, присвячена Георгію Береговому. Ми ще раз пересвід- чилися, якими талановивитими є ці люди.
    Багато хто з моїх однокласників уже визначився з майбутньою професією, але після години спілкування, імовір- но, хтось вирішить змінити свою дум- ку. Кому б не хотілося сягнути до зірок?
    Можливо, років через двадцять я почую про космічний політ, здійснений моїм однокласником. Лише уявіть, як 45 хвилин можуть змінити життєвий шлях людини!
    На мою думку, 13 квітня кожен присутній на виховній годині здійснив коротку уявну подорож у ... Читати далі »

ДодавАвтор: Владислав_Васько | ДатаДата: 28.03.2011, 16:06 |

Поети серед нас
Фесенко А. (11-Б клас)
   У кожної людини в житті є незвичайна пора, коли сняться кольорові сни, коли диво таїться в кожній п'ятипелюстковій квітці бузку,  щастя літає на кульбабовім парашутику, а пір’їна з лелечого крила - як символ незвіданого, високого, небесного. А ще в цей час уперше відбувається усвідомлення того, що все навколо сповнене  ЛЮБОВ’Ю: маминою, батьковою, бабусиною…І ось, мабуть, саме тоді  вперше приходить бажання обійняти весь світ, розповісти йому про свої почуття, надії, сподівання…Так з’являються перші вірші. Вони такі ж світлі і яскраві, як усе те, що тебе оточує, у них немає місця темним кольорам і плямам…(Недаремно ж постійним епітететом  до поняття «ДИТИНСТВО» - є слово « РОЖЕВЕ»). Свої вірші я спочатку бачу, відчуваю, а вже потім записую; вони ніби витають наді мною у вигляді зримих образів, їх легко ілюструвати.
   З часом світ змінює свої обриси і кольори: додається зелений колір надії, блакитний-мрії, сонячний- дружби і першого кохання. І ще несподівано дізнаєшся, що існує сірий –тривоги, коричневий – сумніву, чорний - розпачу…«Душа в рядках, як вірш, тече життя…»
   Змінюється світ - з’являються нові теми. Що найбільше хвилює в пору юності? Звісно ж, прагнення пізнати справжню  дружбу, зустріти і розпізнати справжнє кохання, не помилитись,не зруйнувати…Ці почуття - тремкі, хвилюючі, ніжні , як перший весняний пагінець : невідомо , що з того проросте– прекрасна квітка чи недолуга бур’янина. А ще саме в цей період приходить усвідомлення  приналежності до великого українського народу , відповідальності  за збереження  його мови, історії і розбудову прийдешнього. Адже Україна - це наша Батьківщина, а, отже, «Тут усе нам рідне і святе…».
   Звісно, я усвідомлюю, що мої проби пера – це зовсі ... Читати далі »

ДодавАвтор: Владислав_Васько | ДатаДата: 10.03.2011, 08:33 |

 Карлівський край відомий в Україні і поза її межами завдяки визначним особистостям, які творили історію на фронтах війни і праці, збагачували здобутками галузі науки, культури. З карлівською землею пов’язано імена дев’яти Героїв Радянського Союзу та дев’яти Героїв Соціалістичної праці. Як стве6рджують працівники нашого району краєзнавчого музею, така кількість героїв війни та праці для невеличкого району є досить унікальним явищем і найвищою оцінкою наших земляків.
Нам як нащадкам потрібно постійно тримати на контролі питання щодо увічнення пам’яті відомих земляків, щоб наші діти могли гордитися іменем та історією малої батьківщини.
  У цьому році в квітні виповнюється 90 років з дня народження нашого земляка Георгія Тимофійовича Берегового – льотчика-космонавта СРСР, генерала – лейтенанта авіації, двічі Героя Радянського Союзу, заслуженого льотчика – випробовувача СРСР, кандидата психологічних наук, автора книг, який 15 квітня 1921 року народився на станції Орчик села Федорівна нашого району.
  У книзі Анатомії Романова «Космодром. Космонавти. Космос» наводяться спогади матері Георгія Тимофійовича, що є остаточним фактом зв’язку нашого краю з народженням Берегового: «Ми жили в Україні, у Полтавській області, в селі Федорівці Карлівського району, у 20-ті роки на роз’їзді Орчик. Батько Георгія весь час знаходився на роботі, і ми рідко бачили його вдома. Через чотири роки після народження Георгія ми переїхали на постійне місце проживання в місто Єнакієве…».
  Напередодні відзначення 90-річчя з дня народження Г. Т. Берегового колектив Федорівської ЗОШ порушив клопотання перед відділом освіти, відповідно до процедури, про присвоєння імені Берегового Георгія Тимофійовича Федорівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Карлівської районної ради ... Читати далі »

ДодавАвтор: Владислав_Васько | ДатаДата: 03.03.2011, 22:14 |

Шановні наші жінки, дорогі колеги!
  У ці осяяні яскравим сонцем дні прийміть щирі вітання з чудовим весняним святом – Міжнародним жіночим днем!
  Милі наші жінки! Ви є берегині добра, ніжності, сімейного затишку, та й просто - Ви окраса нашого життя!
  Саме завдяки Вам, вашій любові, терпінню й доброті чоловіки долають негаразди, не втрачають надії і вірять у краще.
Тепло й ласка жінки – матері, дружини, коханої, їхні ніжні усмішки допомагають переносити прикрощі нашого буття.
  Хочемо висловити Вам усім щиру подяку за вашу повсякденну напружену працю.
  Від щирого серця бажаємо Вам та вашим родинам здоров’я, щастя, кохання, світла, радості!
  Нехай збуваються усі ваші найзаповітніші мрії та бажання, і нехай не оминає Вас турбота й любов коханих чоловіків!
Дорогі жінки, дівчата!
Наші рідні і красиві!
Кращого немає свята,
Аніж те, що прийшло нині!
Це для вас сніги розтали,

Це для вас прийшла весна.
Ви собою полонили
Наші душі і серця.
То ж лишайтесь завжди милі,

Ніжні, щирі, чарівні,
І розумні, і вродливі,
І веселі, і прості
!
   

ДодавАвтор: Владислав_Васько | ДатаДата: 03.03.2011, 16:45 |

                Кожна дитина-талант
    8 лютого проходив День початкової школи. Він пройшов під девізом «Кожна дитина талановита».  В цей день були проведені різноманітні заходи. Діти відвідали виставку  малюнків учениці 2-А класу Дорош Олени. В 2-А і в 2-Б класі були проведені інтелектуальні ігри «Знай і відгадай». Була випущена фотогазета про життя, навчання і проведення вільного часу учнів початкових класів. А переможцями у вікторині стали учениці 4-х класів: І місце – Кантоха  Саша 4- Б і Коваленко Богдана;  ІІ місце – Рубін Тая         4-А клас; ІІІ місце – Славік Аліна. Діти мали можливість подивитися і оцінити старання і каліграфію учнів з інших класів на виставці «Зошит – обличчя учня».
   І підсумком дня була виставка поробок «Світ захоплення моєї родини». Кожна дитина змогла показати майстерність і старання своїх батьків. Можна було побачити і вишивки, зроблені руками дітей, ляльки – мотанки, різноманітні поробки з бісеру,камінців, тканини; чудові картини.
   А почесне місце зайняла спільна робота сім’ї Полянських (2-А клас) – страва «Фаршировані карасі», які  виявилися не тільки красиві, а й смачні.
   Учням, учителям, гостям сподобалася виставка. Вони були вражені майстерністю, оригінальністю виконаних робіт.

ДодавАвтор: Владислав_Васько | ДатаДата: 28.02.2011, 19:17 |

Чужому навчатися і свого не цуратися.
П'ять томів творів українського письменника, лауреата Державної премії ім, Тараса Шевченка Олексія Дмитренка, зібраних професором, заслуженим діячем науки РФ, заслуженим будівельником РФ, почесним громадянином Решетилівського району Полтавської області, головою наглядової ради регіональної громадської організації «Українська община в Санкт-Петербурзі «Славутич» (далі - РГО УО СПб «Славутич») Анатолієм Асаулом і виданих за його ж кошт, а також дитячу книгу «Дітям про Різдво» минулого тижня було подаровано шкільній бібліотеці гімназії імені Ніни Герасименко міста Карлівки.

Щоб вручити подарунок, до цього навчального закладу завітав керівник РГО УО СПб «Славутич» Ігор Петренко. Він, колишній випускник цієї гімназії, уродженець м. Карлівки, нині проживає в Санкт-Петербурзі, працює викладачем Академії правових наук та займається просвітницькою діяльністю серед українців, які проживають у Росії та є членами української общини.

Перед школярами-старшокласниками також виступив заступник голови районної ради Василь Каплоухий, який представив присутнім гостя та мету його візиту на Батьківщину. Зокрема, зосередив увагу учнів на необхідності більш глибокого вивчення іс-
торії карлівського краю, а також інших предметів, нагадав про славетних людей, вихідців із Полтавщини, життєвий шлях яких був невід'ємно пов'язаний із Карлівкою.

« 1 2 ... 47 48 49 50 »